уторак, 3. јануар 2023.

Šamati 18: ŠTA, U RADU, ZNAČI U TAJNOSTI PLAČI DUŠO MOJA

 
Šta, u radu, znači u tajnosti plači dušo moja 

Uslušano 1940.godine u Jerusalimu
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam)

Kada skrivenost nadvlada čovjeka i on dođe u takvo stanje da nema nikakav okus u radu, i nije u stanju da sebi oslika ili da osjeti ljubav i strah, i ne može da uradi ništa u svetosti, tada je za njega jedini savjet taj da zaplače Stvoritelju da bi se On smilovao nad njim i uklonio zastor sa njegovih očiju i njegovog srca.

U duhovnom radu plač je veliko i važno stanje. To je kao što su naši mudraci rekli: „Sve kapije su zaključane osim kapija plača”. I u svijetu se o tome kaže: „Ako kapije plača nisu zaključane –  čemu onda sve ostale kapije?”

Ovo je poput toga kada čovjek od prijatelja traži nešto što mu je neophodno i što toliko dira u njegovo srce da on na sve moguće načine moli i preklinje. Međutim, njegov prijatelj na sve to uopšte ne obraća pažnju. I, kada čovjek vidi da više nema smisla da moli i traži, on tada brizne u plač. 

I, o tome se kaže: „Sve kapije su zaključane osim kapija plača”. Tako, kada to kapije plača nisu zaključane? To je precizno tada kada su sve druge kapije zaključane. I, tada postoji prostor za kapije plača, to jeste da čovjek vidi da one nisu zaključane. 

Međutim, kada su kapije molitve otključane, kapije plača i suza nisu važne, i to znači da su kapije plača zaključane. Tako, kada to kapije plača nisu zaključane? Precizno tada, kada su sve kapije zaključane, kapije plača su otključane. To je zbog toga što je do tada čovjek još imao mogućnost da moli i traži.

Ovo je značenje za: „U tajnosti plači dušo moja”. To znači da kada čovjek dođe u stanje skrivenosti, tada je: „… plači dušo moja”, jer nema drugog savjeta. I napisano jeSve što je u tvojoj ruci i tvojoj snazi da uradiš, uradi to!

Link - What Is My Soul Shall Weep In Secret, in the Work

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.