уторак, 3. јануар 2023.

Šamati 2: ŠEHINA U IZGONU

 
Šehina u izgonu

Uslušano 1942. godine
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam)

Knjiga Zohar kaže: On je Šohen (Onaj koji obitava), Ona je Šehina (Božansko)”, i neophodno je da objasnimo rečeno.

Znano je da u Višoj Svjetlosti nema nikakvih promjena, kao što je napisano: Ja, Gospod, svoje HaVaYaH ne mijenjam”. I, sva imena i nazivi nastaju samo iz osjećaja Svjetlosti u Kelim, što je želja za primanjem uključena u Malhut, korijen stvaranja. I, odatle se sve spušta do našeg svijeta (Olam HaZe), do stvorenja.

I, sva ta razabiranja, koja počinju iz Malhut – korijen stvaranja svjetova, završavaju se sa stvorenjima i nazivaju se imenom Šehina. I, generalna ispravka (Tikun) jeste u tome da Viša Svjetlost sija unutar njih u punom savršenstvu. I, ta Svjetlost koja sija unutar Kelim naziva se Šohen, a sve se Kelim, generalno, nazivaju Šehina. Svjetlost Šohen – ispunjava Šehina, i naziva se Svjetlost Šohen zato što obitava (hebrejski Šohen) unutar Kelim, a sveukupnost svih Kelim naziva se Šehina.

Vrijeme dok Svjetlost u njima ne sija u potpunom savršenstvu naziva se vrijeme ispravke”. To znači da se mi ispravljamo sve dok Svjetlost unutar Kelim ne bude sijala u potpunom savršenstvu. A, do tada se to stanje naziva Šehina u izgonu”. To znači da u to vrijeme još nema savršenstva u Višim svjetovima.

I, u našem svijetu, koji je najniži od svih svjetova, želju za primanjem treba da ispuni Viša Svjetlost, i ta ispravka se naziva primanje zarad davanja”. No, do tada je egoistična želja ispunjena niskim i bezumnim strastima, i u njoj ne postoji mjesto za otkrivanje slave Nebesa. A srce, umjesto toga da je mjesto za pohranjivanje Više Svjetlosti, postalo je mjesto otpadaka i nečistoće, to jeste, potpuno je ukaljano niskim željama.

I, to se naziva Šehina u prašini”, i to znači da je Šehina spuštena na zemlju u prašinu. I, svako mrzi svetost; i niko nema nikakvu potrebu ni želju da se Šehina podigne iz prašine. Umjesto toga, oni biraju niske, besramne vrijednosti. I, to uzrokuje tugu Šehina jer oni njoj ne daju mjesto u svom srcu tako da Šehina bude obitavalište za Svjetlost Stvoritelja.

Link - 2. Shechina [Divinity] in Exile



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.