среда, 4. јануар 2023.

Šamati 25: ONO ŠTO DOLAZI IZ SRCA

 
Ono što dolazi iz srca

Uslušano u mjesecu Avu 1944. godine povodom proslave završavanja komentara Baal HaSulama na Knjigu Zohar 
Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam)

Kaže se: „Ono što dolazi iz srca ulazi u srceTako, zašto mi vidimo da i kada je nešto ušlo u čovjekovo srce, on ipak pada sa svog duhovnog stepena?

Riječ je o tome da kada čovjek od svog rava sluša riječi Tore, on se odmah saglašava sa njim i preuzima na sebe obavezu da to što čuje ispuni svim srcem i dušom. Ali kada nakon toga izađe u svijet, tada se njegove misli i želje miješaju sa mislima i željama većine. I tada se njegove misli, želje i njegovo srce potčinjavaju većini.

I, budući da on nema snagu da čitav svijet sudi na skali zaslugenjega svijet potčinjava, i njegove želje se miješaju sa njihovim željama. I on je tada poput ovce koju vode na klanje. I tada on nema nikakav izbor, već je obavezan da misli, želi, žudi i traži sve ono što i većina traži. U tom stanju on bira strane misli, njihove niske požude i želje koje su strane duhu Tore. U ovom stanju on nema snagu da se suprotstavi uticaju većine.

Tada za njega postoji samo jedan savjet – da prione uz svog rava i uz knjige. I, ovo se naziva: iz usta knjiga i iz usta autora. I jedino prianjajući uz ovo on svoje misli i želje može da promijeni za bolje. I nikakvi argumenti niti rasprave ne mogu da mu pomognu i da promijene njegove misli, već jedino lijek – Dvekut, jer to je čudesan lijek, koji njega može da vrati ka Izvoru.

Tako, jedino dok jKeduša (to jeste pod uticajem svoga rava)pojedinac može da raspravlja sam sa sobom uživajući i govoreći o tome da njega i njegov razum obavezuje da uvijek ide putem Stvoritelja. Ali on mora da zna da nakon sve mudrosti, čak i kada je siguran da  može da pobijedi Sitra Ahra, on u svoj um mora da utisne to da je sve ovo (što je unutar razuma) bezvrijedno, i da to nije alat kojim on u ratu može da pobijedi zlu inklinacijujer svi ovi koncepti nijesu ništa drugo nego rezultat koji je on postigao kroz prethodno pomenutDvekut.

Drugim riječima, svi ti koncepti na kojima on gradi čitavu građevinu govoreći da čovjek uvijek mora da ide putem Stvoritelja, zasnovani su na Dvekut uz njegovog ravaTako, ukoliko on izgubi tu osnovu, svi ti koncepti gube snagu, jer on tada gubi temelj. Zbog toga čovjek nikada ne smije da se osloni na sopstveni um, već mora uvijek iznova da prione uz knjige i autore, jer jedino to može da mu pomogne, a ne intelekt ili razum, jer u njima nema duha života.

Link - Things that Come from the HeartНема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.