среда, 4. јануар 2023.

Šamati 24: ON ĆE NJIH SPASITI OD RUKE ZLOG

 
On će njih spasiti od ruke zlog

Uslušano u mjesecu Avu 1944. godine povodom proslave završavanja komentara Baal HaSulama na Knjigu Zohar (21. jul 1944. godine), (Povodom kompletiranja Zohara) 

Jehuda Leib Ha-Levi Ašlag (Baal HaSulam)

Rečeno je: „Vi koji volite Stvoritelja, mrzite zlo!... I On (čuva duše koje su odane Njemu)... i izbavlja ih iz ruke zlog”. I nije jasno kakva je veza između „mrzite zlo” i „I On ih izbavlja iz ruke zlog”? 

I, takođe je rečeno: „Svijet je stvoren jedino ili za potpune pravednike ili za potpune grešnike”. On pita: „Da li je vrijedno to da se stvori svijet za potpune grešnike, ali ne i za nepotpune pravednike?” 

I, on je odgovorio da, sa strane Stvoritelja, u svijetu ne postoji ništa što bi imalo dvostruki smisao. I ovo je slučaj jedino tada kada su u pitanju primaoci, kada je to u skladu sa percepcijom primaoca, kada primaoci u svijetu osjećaju ili dobar okus ili gorak okus. I to je tako zato što oni prethodno kalkulišu svaku akciju koju izvršavaju, budući da ne postoji akcija koja se izvršava bez svrhe. Tako, oni hoće ili da poboljšaju svoje sadašnje stanje ili da nekome naštete. Jer nešto što je besmisleno nije vrijedno za onoga koji teži nekom cilju. 

Otuda, oni koji prihvataju to da svijetom upravlja Stvoritelj, oni i Njegovo upravljanje ocjenjuju kao dobro ili loše u zavisnosti od toga šta oni osjećaju: dobro ili loše.

Zato oni koji vole Stvoritelja, to jeste oni koji razumiju da je svrha stvaranja – Činiti dobro Njegovim stvorenjima i da stvorenja dođu do toga da to i osjete – razumiju da se to može primiti precizno kroz približavanje Stvoritelju i kroz Dvekut uz Njega. 

Ukoliko oni osjećaju udaljenost od Stvoritelja, oni razmatraju da je to loše i u takvom stanju oni sebe razmatraju za zle. Čovjek ili osjeća da postoji Stvoritelj i Njegovo vođstvo ili mu izgleda da je „zemlja data ruci zlog” (Jov 9:24).

Budući da čovjek za sebe osjeća da  je on – čovjek od istine, on ne može da obmanjuje sebe i da kaže da on nešto osjeća ukoliko to ne osjeća. Otuda, on odmah počinje da vapi Stvoritelju, da bi se On smilovao nad njim i izbavio ga iz uprave Sitra Ahra i svih stranih misli. I budući da on vapi Stvoritelju, Stvoritelj čuje njegovu molitvu i to je kao što je rečeno: „Gospod je blizu svih onih, koji pozivaju Njega u istini” (Psalmi 145:18). U to vrijeme Stvoritelj spašava njih od ruku zlog.          

Ali sve dok čovjek ne osjeti svoje pravo stanje, to jeste stvarnu mjeru sopstvenog zla i to do stepena koji je dovoljan da se on probudi i zavapi Stvoritelju zbog patnje koju osjeća usled toga što je prepoznao svoje zlo, on još nije vrijedan Stvoriteljevog  spasenja. To je tako jer on još nije otkrio ispravnu Kli, Kli za molitvu „iz dubine srca” u koju može da primi odgovor na molitvu.

To je tako jer čovjek još misli da u njemu, pored zla postoji i nešto dobro, što znači da se on još nije spustio do dna svoga srca. To jeste, čovjek misli da u dubini njegovog srca postoji bar malo dobrog. I on ne obraća pažnju na to da li u njemu postoji ljubav i strah u odnosu na Toru i Micvot. I to je ono zbog čega on ne vidi istinu.

Link- He Will Save Them from the Hand of the Wicked

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.